Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus, prolazeći, ugleda čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pode za njim. Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?« A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.«

 

Misao uz Evanđelje

Isuse, sjedio si za stolom s carinicima i grešnicima. Pio si iz njihovih čaša, lomio s njima isti kruh. Dijelio si s njima zajedništvo istog stola. Bilo je sigurno vrlo veselo. Nisi se bojao da ćeš se okaljati njihovom grešnošću. A ipak, farizeji ti to zamjeraju. I onda, kao i danas, vrijedilo je pravilo: “S kim si, takav si!” Nije stoga čudno da ih je sablaznilo tvoje ponašanje. Poistovjećuješ se s grešnicima.

 Isuse, učinio si to već davno prije. Najprije si to učinio svojim utjelovljenjem. Zar se tada nije nedodirljivi i vječni Bog, neizmjerno veći od čovjeka, Bog koji je na nebesima, svojim utjelovljenjem stavio na ljudsku razinu? Zar nije to prvi korak tvojeg nezaustavljivog hoda prema grešnicima? S nama si se solidarizirao, postao si jedan od nas.

 Isuse, učinio si to isto u jedinstvenom času svoga krštenja na Jordanu. Stao si u povorku grešnika koji su čekali da ih Ivan krsti. Svi su oni priznavali svoje grijehe i prihvaćali program obraćenja. U tom smislu podvrgavali su se i izvanjskom znaku krštenja. To je pranje vodom na obraćenje. Tebi toga nije trebalo. Ali si htio biti nama blizu, čovjeku blizu, a to znači grešniku blizu.

 I evo te stoga i danas među carinicima i grešnicima. Oni su dobro shvatili tvoju ponudu ljubavi. Uživaju u tvojoj prisutnosti. Doživjeli su trenutak da ih netko prihvaća, gleda kao osobe i da ih ne osuđuje. Međutim, pravilo života vrijedi i u obrnutom smislu. Ti si u društvu s carinicima i grešnicima, ali je to zato da budeš s njima i nama u svemu jednak, osim u grijehu. Međutim, i oni su sada u društvu s tobom. I u blizini gdje se ti nalaziš, čovjek više ne može ostati isti. Oni se mijenjaju prema pravilima tvoje dobrote. Oni postaju drukčiji jer osjećaju da ih je pohodila milost Božja.

 Dobri Isuse, što bi tek danas rekli farizeji i književnici? Na našim misama nedjeljom dolaziš k nama, boraviš među nama. Kakvi smo tek mi carinici i grešnici. A ipak nas zoveš, primaš i ljubiš. Druguješ s nama. Da nisi prihvatio taj zakon svoje ljubavi ni mi ne bismo nikada otkrili svu Božju ljubav, ne bismo nikada doprli do unutarnje radosti, do dragocjene sigurnosti da grijeh nije nepobjediv i da se može započeti novi život. Ne bismo otkrili niti svoje vlastito ljudsko dostojanstvo. Hvala ti što se družiš s carinicima i grešnicima. I hvala ti, Isuse, što se družiš i s farizejima i književnicima!

 

Pročitajte i:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)