Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Pastiri pohite u Betlehem i pronađu Mariju, Josipa i novorođenče gdje leži u jaslama. Pošto sve pogledaše, ispripovjediše što im bijaše rečeno o tom djetetu. A svi koji su to čuli divili se tome što su im pripovijedali pastiri. Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu. Pastiri se zatim vratiše slaveći i hvaleći Boga za sve što su čuli i vidjeli kako im je bilo rečeno. Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.

Misao uz Evanđelje

Htio si se , Isuse, roditi u običnoj, ljudskoj obitelji. Htio si imati majku i onoga koga ćeš moći nazivati svojim ocem i koji će se brinuti za tebe. To je, Isuse, tvoja Sveta Obitelj. Ona je u svojem skladu i dobroti najsavršenija obitelj svijeta, jedinstvena, ispunjena međusobnom pažnjom, ljubavlju, brigom, nježnošću. Častimo danas, Isuse, tvoju Svetu Obitelj.

 Želio si na taj način, Gospodine Isuse, ući u sveopću ljudsku obitelj. Postao si jedan od nas, član naše ljudske obitelji, podijelio si s nama sve ono što je naše, ljudsko, krhko i slabo. Hvala ti, Isuse, na tvojoj ljubavi. Hvala ti što si na isti način htio postati i članom svake neše ljudske obitelji, želeći tako biti svima nama blizu. Utjelovio si se na neki način u svaku obitelj i prihvatio kao svoje sve ono što je vlastito i nama ljudima u našim ljudskim mukama i patnjama. Ponovo te zovemo, Isuse! Dođi u svaku našu obitelj, dođi u svaku našu situaciju, dođi k nama u ovo naše vrijeme. Budi s nama u ovim mukama i poteškoćama. Ne dopusti da klonemo na putovima svoga života i da zaboravimo da si ti s nama u sve dane do svršetka svijeta.

 Gledajući jaslice, Isuse, prepoznajemo te tako slaboga, a ipak si bio najprije radost Mariji i Josipu, bio si radost pastirima i mudracima, bio si radost svima koji su dobronamjerno iščekivali Božji pohod i radosno te prepoznali. Već kao dijete donio si Šimunu svjetlo, a proročici Ani, starici, utjehu i ohrabrenje. Pohodi nas u ove naše dan! Obnovi i ozdravi sve naše obitelji. Učini da muževi i žene, očevi i majke budu hrabri u svojem darivanju života i velikodušni u prihvaćanju života. Učini, Gospodine, da djeca opet budu radost roditelja, radost ljudi, radost svijeta!  Pohodi nas, kako bismo, Isuse, mogli osjetiti što to znači imati obitelj, biti u obitelji, dijeliti dobro i zlo s najbližima. Pohodi nas, Isuse, kako bismo jedni prema drugima ponovno bili obiteljski, u ljubavi povezani, bez zlobe i bez negativnih primisli. Pomozi nam da se naš narod osjeti kao jedna obitelj. Daj, Isuse, da se svi narodi svijeta osjete da su jedna velika obitelj, djeca istoga Oca, međusobno braća i sestre.

 

Pročitajte i:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)