Nedjelja bračnih jubileja u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima
U Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima, u nedjelju, 13. studenog 2022. godine, na središnjoj misi u 11.00 sati koju je predvodio župnik vlč. Ladislav Dort, obilježena je Nedjelja bračnih jubileja. Misnim slavljem svoje bračne jubileje ove godine proslavilo je deset bračnih parova. Grubeša Tomo i Ruža proslavili su 60 godina bračnog zajedništva, Hrkač Franjo i Ana proslavili su zlatni jubilej – 50 godina braka, Bartulović Ivica i Marica – 45 godina, Marin Radovan i Branka i Žalac Branko i Marija – 40 godina, Markić Damir i Daniela – 25 godina, Perić Josip i Anita i Stjepić Darko i Irena – 20 godina te Jukić Marko i Vlatka i Kožul Dalibor i Josipa – 10 godina bračnog zajedništva. Na početku misnoga slavlja župnik je na poseban način pozdravio prisutne bračne parove koji su proslavili svoje bračne jubileje, preporučivši ih u molitve kako bi ustrajali u bračnoj ljubavi i zajedništvu.
U svojoj homiliji župnik je istaknuo kako mi kršćani danas, živimo u međuvremenu, opsjednuti budućnošću. Postavljamo si pitanja: kada će nastupiti kraj svijeta, kada će doći sudnji dan?! Zaboravili smo Isusove riječi da o sudnjem danu ni o tom času, nitko ne zna, ni anđeli na Nebu ni Sin, nego samo otac. Silno želimo otkriti budućnost, želeći imati apsolutnu kontrolu nad svojim životom. Smrt je nešto o čemu najmanje želimo razmišljati. Čovjek s velikom pozornošću pokušava otkriti znakove koji bi mu dali odgovore na njegova pitanja, ali mi ljudi kao i Isusovi učenici u evanđelju, loše čitamo znakove. Naša sigurnost je u Božjim rukama. Današnje evanđelje nije priča o tome što će se dogoditi kada se Isus opet vrati nego o tome što bismo mi kao Crkva trebali činiti dok se Krist ne vrati. Na nama je prije svega svjedočiti Krista. Isusove riječi nas pozivaju na postojanost, strpljenje i vjeru, u ovom našem svijetu koji je tako često neprijateljski raspoložen prema kršćanima. Svrha našeg života u izravnoj je svezi s pronađenim smislom kada su u pitanju izazovi i križevi u našem životu. Križ bez smisla je mučenje, a križ koji vodi do cilja, do vječnosti s Bogom je privilegija. Postojanošću u Kristu nasuprot svima koji nas zbog njegova imena progone, bez obzira kada će kraj svega biti živimo sada, jer po ovome sada ćemo na kraju biti suđeni, naglasio je župnik.
Nakon homilije bračni parovi su pred župnom zajednicom obnovili svoje bračne zavjete, a župnik je blagoslovio njih i njihovo vjenčano prstenje. U spomen na ovaj svečani dan, jubilarci su na kraju misnoga slavlja uz fotografiranje i

čestitke dobili i prigodne darove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)