Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih.

 

Misao uz Evanđelje

Uskrsnuli Gospodine!

 Želim osjetiti snagu i ljepotu ovoga dana i događaja što ga slavimo. Daruj nam milost da to duboko proživimo, da se i našim dušama razlije ona radost kojom su se obradovali tvoji učenici kad su te vidjeli.

 Molimo te da i nama ponoviš uskrsni pozdrav kao navještaj jedinstvenoga dara za kojim tako dugo čeznemo: «Mir vama!» Podari nam taj mir i smiri naša nemirna srca, smiri ljude i narode oko nas.

 Molimo te za sigurnost kojom si ispunio svoje učenike i žene pokraj groba kada si im rekao: «Ne bojte se!» Reci i nama da se više nemamo čega bojati, da je pobjeda na strani dobra, da si ti uskrsnuo od mrtvih i da si na taj način pobijedio grijeh i smrt. Uništi u nama svaku bojazan, strah, nesigurnost.

 Molimo te, uskrsnuli Isuse, za milost da osjetimo tebe, tvoju blizinu. Želimo to osjetiti snagom tvoje riječi kojom si se dao prepoznati svojim učenicima: «Ja sam!» Toliko puta na našim liturgijskim slavljima čujemo sličan pozdrav: «Gospodin s vama!», a mi ipak ne vjerujemo dovoljno. Nismo dokraja, do svih dubina svojega bića, zahvaćeni snagom tvoje neizrecive prisutnosti.

 Molimo te, živi i prisutni Gospodine Isuse, dođi k nama pa makar bila zatvorena vrata našega srca. Ti si tako došao svojim učenicima kada su zatvoreni, u strahu od Židova, čekali što će se dogoditi. Dogodio si se ti, Isuse, i preplavio si ih novom sigurnošću, svojom uskrsnom radošću.

Dođi k nama. Dođi i onda dok su ti još uvijek vrata naše duše zatvorena. Uvjeri nas da si ti uskrsnuće i život, da si ti došao da nas oslobodiš svake zarobljenosti, svake zatvorenosti u nas same. Ne možemo nositi spasenje samima sebi. Ti si jedini Spasitelj svijeta. Spasitelj svakoga od nas.

 Dođi, Isuse, iznenadi nas. Možda te nećemo odmah prepoznati. Ali do toga će sigurno doći budući da si ti ustrajan suputnik i imaš strpljenja da nam sve rastumačiš. Isuse, govori nam puno da bismo mogli shvatiti da je sve to tako trebalo biti, da si ti morao umrijeti za nas da bi se u uskrsno jutro mogao vidjeti stostruki plod ljubavi. Reci i nama riječ kojom ćemo otkriti blagoslov svakoga svojeg križa, svake svoje patnje.

 Iznenadi nas svojom Riječju; iznenadi nas svojim lomljenjem kruha. Tada ćemo te sigurno i mi prepoznati. Pokaži nam svoje rane, vječne tragove predane ljubavi. Daj da i iz nas odjekne jedinstvena ispovijest nove vjere u tvoju prisutnost.

 Isuse uskrsnuli, objavi nam se u Crkvi, otkrij nam se u proljeću, daruj nam se u ljubavi braće i sestara i pomozi nam da te u nama i po nama i drugi prepoznaju. Bilo bi divno kada bi mogao i s nama računati kao sa svjedocima svoga uskrsnuća u današnjem svijetu.

 

Pročitajte i:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)